Još jedan izlet, meni posljednji u  ovoj 2013. godini. Pod Anitinim kormilom krećemo ujutro oko 6.30  i nas četvero Marina, Josipa , Zoran-Kačko i ja.

Cilj ovog puta bio je uspon na Veliki Šibenik, a kako ta staza nije markirana , Anita se dogovorila sa vodičem Denisom Vranješem- Vinčijem, kako ga svi zovu, iz  HPD Mosor da se pridružimo njihovoj grupi na ovom izletu.

Krenuli smo autocestom od Šibenika i na odmorištu Rašćane Gornje sastali smo se sa planinarima iz HPD Mosor. Nakon izlaska sa auto ceste -izlaz Ravča, pridružili su  nam se još planinari iz Ploča. Put nas dalje vodi uzbrdo prema selu Poljica kozička. To je vrgorsko selo sa nekoliko raštrkanih zaselaka i naravno danas rijetko naseljeno. U jednom od zaselaka, ostavljamo automobile i na uspon kreće 50 planinara.

Kako sam već navela staza nije markirana, razlog je kako nam je rekao Vinči što u blizini nema planinarskog društva koje bi markiralo i održavalo stazu.  Izrazito je krški teren , tako da veći dio puta skakućemo s kamena na kamen i ovo područje ima nekoliko speleoloških objekata. Dolazimo do prijevoja nazvano Široka glavica, pravimo pauzu i do vrha stižemo krećući se po hrbatima.

            Nakon 3 h sa nekoliko pauza stižemo do vrha Veliki Šibenik. Vrh je označen sa natpisom na kamenu  V. Šibenik 1314. , a nama je odmah palo na pamet kako bi mi sami našli koji je vrh od nekoliko susjednih( gledajući sa prijevoja Široka glavica) ? Ha, našalili smo se, jednostavno  prošetali bi malo okolo i tražili kamen na kojem piše Veliki Šibenik.

Planinski masiv sa vrhom Veliki Šibenik pruža se paralelno s planinskim masivom Biokovo. Dio je Vrgorskog gorja koji se sastoji od 3 gorska hrbata : Matokit-vrh Sv. Rok -1062m, Mihovil-1247m i Veliki Šibenik-1314m.

Pogled sa vrha pruža se na planine Prenj, Čvrsnicu, Vran, Zavelim, Cincar, Velež, Dinaru, Kamešnicu, Svilaju, naravno na Biokovo...

Nakon pauze i zajedničke fotografije, vrijeme je za povratak u dolinu. Odlazimo prema Vrgorcu na piće prije rastanka, pozdravljamo se sa ekipom iz HPD Mosor i zahvaljujemo se vodiču Vinčiju bez kojeg ne bi ni ugledali Veliki Šibenik.

               Naravno autocestom se vraćamo kući i nas četiri složno zaključujemo Tko je bio-bio je !

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Tatjana Galić

FaLang translation system by Faboba