Nakon duge pauze, došao je napokon dan da izvučem svoje cipelice lutalice i u ruksak potrpam sve ono što jednoj ženi treba, te se sa još osam žena iz PD Promina uputim put Mosora. Naš cilj je sudjelovanje u obilježavanju 40. godišnjice prvog uspona „100 žena na vrhu Mosora“ u organizaciji HPD Mosor.

I tako subota, 7h ujutro, nas devet "veličanstvenih" ( Anita, Elza, Rada, Marina, Josipa, Antonela, Nada , Darija i ja) krećemo u našu malu avanturu.

           Otprilike na pola puta napravile smo pauzu i popile zajedničku kavicu, a oko 9 sati stižemo na odredište, selo Sitno Gornje, odakle nas staza s koje puca prekrasan pogled vodi do planinarskog doma "Umberto Girometta" (868m).  Tu se već okupila velika grupa žena, vodiča i članova HGSS-a. Nakon pozdrava i uputa koje smo dobili od vodiča, krećemo preko Šipačke prema Vickovom stupu. Uz par kratkih predaha, nakon dva sata hoda i malo bure koja nam je putem mrsila kosu, stižemo na naš cilj, Vickov stup (1325m). Slijedi upisivanje u knjigu „Sto žena na vrhu Mosora“, a svaka od nas na poklon je dobila origami cvjetić sa žigom ove manifestacije. Uslijedila je prigodna zajednička fotografija, a zatim je naša Anita zapjevala, a sve ostale planinarke se pridružile, pa se oko 13h sa vrha Mosora zaorila pjesma.

Zatim smo polako krenule nazad prema planinarskom domu, ali negdje na pola puta otkrivamo savršeno mjesto u zavjetrini, pa smo ipak odlučile da ćemo tu odmoriti i malo uživati u suncu. Tako odmorne odlazimo do pl. doma na kavicu, a potom se spuštamo do mjesta odakle smo ujutro i krenule.

Da ovaj naš izlet ne bude običan, pobrinula se Anita koja nam je priredila iznenađenje, pa tako krećemo put brda Makirina, gdje se na 700m/nv nalazi Zvjezdano selo Mosor. Nakon izlaska iz automobila dočekala nas je bura u svoj svojoj ljepoti, čitaj snazi, pa smo jedva uspjele doći do ulaza. Zahvaljujući gospodinu koji nas je dočekao, uslijedio je kratak (ali nezaboravan) obilazak i razgledavanje, a zatim ponovno borba s burom na povratku do automobila. Ovo Anitino iznenađenje definitivno je bilo nešto čega ćemo se još dugo sjećati, ali detalje našeg posjeta Zvjezdanom selu Mosor ćemo ipak nas devet zadržati za sebe kao trajnu uspomenu na jedan prekrasno proveden dan, pun smijeha i veselja.

 I za kraj, zahvaljujemo se našim dečkima iz PD Promina, a posebno našem predsjedniku, što su nas na Međunarodni dan žena odlučili počastiti ovim izletom dok su neki od njih, kako smo čuli, mukotrpno radili u našem planinarskom domu na Promini.

                                                                                                                                                                           

                                                                                                                                                                                                                                                                                            Sunčica Goleš

FaLang translation system by Faboba