Još jedna nedjelja,  još jedan dogovoren izlet. Ovaj put na Maglaj, a vodič je bio Tome Prpa.

Polazak je bio s autobusnog kolodvora u 08:00. Automobilima se vozimo preko Hrvaca do Bitelića Gornjeg, gdje se cesta uspinje na visoravan Vrdovo, tu nas još čeka 3km makadama i konačno stižemo do planinarskog doma Sveti Jakov (1001m).

U domu nas domaćin dočekuje sa kavom, a nakon kave spremamo se za polazak.

Prva markacija vodi u smjeru Troglava, a zatim se na mjestu označenom markacijama odvajamo desno,  gdje nas čeka jos jedan sat laganog uspona. Konačno stižemo na vrh mali Maglaj (1455m) na kojem se nalazi mramorni križ vidljiv iz daleka. Tu se pozdravljamo sa markacijama i dalje krećemo do dvadesetak metara višeg vrha veliki Maglaj.

Kako je vrijeme prolazilo, a prijeđeni kilometri se nakupljali trebali smo pronaći idealno mjesto za marendati, te se zaštititi od udara bure. Budenjaš nam se činilo kao idealna pozicija. Ruksaci su se mogli otvoriti, a marenda i službeno biti proglašena. Nakon nadoknade izgubljenih i onih ne izgubljenih kalorija, mogli smo krenuti dalje.

Nakon nekog vremena stižemo do Oštre glavice od kud krećemo prema planinarskom domu, gdje se ponovno susrećemo sa markacijama. Nakon odmora u domu došlo je vrijeme za polazak kući, ali naravno uz obavezno stajanje u Vrliku na kavu!                         

                                                                                                                                            Josip Gverić    

FaLang translation system by Faboba