21.11.-23.11.2014. VELEBIT-KUGINA KUĆA-ŠATORINA-VELIKI KOZJAK

           

            Nakon dugog najavljivanja i pomicanja datuma dočekali smo i taj dan da provedemo vikend u Kuginoj kući na Velebitu. Kugina kuća nalazi se na području srednjeg Velebita,  od Gospića je udaljena nekih 37 km.

            U petak je krenulo nas 12 ( Anita, Ivo B., Josip G., Pili,  Darija, Marina, Kačko, Taja, Ljilja, iz P.D. Zolj-Vrlika Ana, Ankica, Ljubica ), drugi dio ekipe stigao je u subotu kroz jutro       ( Božo, Elza, Rada, Zoran, Goleš, Mile, Mlađo ) , a poslije podne  Tomi, Slaven i mala Sara.

            Ujutro, u subotu, krenuli smo prema vrhu Šatorina. Vrijeme je bilo sunčano, bez vjetra, prekasno. Laganim hodom i uživajući u prekrasnim vidicima koji su se ukazivali pred nama stigli smo na vrh Šatorina (1624 m.). Šatorina je najviši vrh srednjeg Velebita. S vrha se pruža vidik na more i vrhove Velebita, osobito pogled pada na Veliki Kozjak i Bačića kuk. Čim smo se spustili ispod vrha, Rada, Zoran, Elza, Božo i Goleš već su bili na putu prema vrhu Šatorine. Mile i Mlađo za to su vrijeme na biciklima prošli od Kugine kuće do Štirovače.  Sljedio je zajednički ručak i onda ...pjesmi nije bilo kraja... Elza je bila živi jukebox....

Posjetio nas je i predsjednik P.D. „Željezničar“ iz Gospića, Tomislav Čanić  i sa svojim društvom pridružio se našoj raspjevanoj družini.

Plan za ujutro je bio da idemo na Veliki Kozjak. Prevezli smo se automobilima i krenuli stazom. Bilo je malo snijega i tako nakon strmog uspona izlazi se na hrbat planine i pred nama se ukazuje prekrasna vršna stijena V. Kozjaka koja dominira iznad duboke ponikve. Idealno mjesto za napraviti predah ( ha, ha, ha ) i nekoliko lijepih fotografija. Nagrada je pogled s vrha koji puca na vrhove sjevernog i srednjeg Velebita i nezaboravan je. Veliki Kozjak ( 1629 m) je istaknuti vrh u južnom dijelu Sjevernog Velebita, otprilike jednako udaljen od mora i od Like.

Na povratku smo stali kod doline Štirovače i izvora vode . Štirovača - šumovita udolina duga oko 8 km na nadmorskoj visini nešto iznad 1100 m. Poznata je po velikim očuvanim crnogoričnim šumama . Štirovača je danas dio Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

            Tri dana i dvije noći, u kući bez struje, sa vodom iz bunara i bez signala na mobitelu u srcu Velebita...pravi odmor za dušu i tijelo.

                                                                                                                                  Tatjana Galić

FaLang translation system by Faboba