×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/pdpromin/public_html/images/novosti/putopisi/2015/uspon-na-krov-hrvatske
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/novosti/putopisi/2015/uspon-na-krov-hrvatske

 

Nedjelja. Mrak i hladno. Uobičajeno jutro za ovaj dio godine. Treba doći do 6:30h do kolodvora u Drnišu gdje ćemo se skupiti i krenuti dalje. Pajo i Ivo kreću prema Kninu kako bi skupili Ivicu, a Krešo, Tome i moja malenkost idemo prema Vrlici, nadalje Kijevo te skrećemo prema zaseoku Mirkovići podno Dinare.

                Pakiramo torbe, oblačimo gojzerice, kačimo cepine i možemo krenuti. Odredište nam je vrh Hrvatske Sinjal-Dinara. Od već spomenutog zaseoka vodi nas ''jogurt staza''. Uz lagano ćaskanje i ustaljeni tempo (koji je Paji i njegovoj fizičkoj spremi bio prespor pa nas je sve prestigao ubacivši u 5 brzinu i nestao brzinom munje) komentirajući veličinu i moć Dinare te što nas čeka gore ... snijeg ... led ... dali ćemo morati aktivirati dereze, cepine ili pak ne pitanje je bilo tad?!? :)

                Sve do bukove šume nam dodatna oprema i velika opreznost nije trebala, a onda smo jedan po jedan navlačili redom gamaše i poneki dereze jer opreza nikad dosta. Od tog dijela pa sve do samog vrha nas je pratio snijeg, na mjestima i više od 1m. Sve se činilo da Krešo, Ivo i ja nikad nećemo izići na vrh s prepunim torbama zimske opreme (jer takav suncem okupan dan bez trunke vjetra nismo očekivali, a tople odjeće pune torbe) koja je u Kreše bila teža i od 20kg.

                Još samo klekovinu i klanac proći i na vrhu ste poviknuo je netko. Tako i bi...kad smo ugledali križ na samom vrhu sve se dalje doimalo jednostavno, a i noge su ubrzale :)
Na vrhu smo malo odmorili, okrijepili se, fotografirali i krenuli istim putem nazad.

                Savršen je to dan bio, moj prvi zimski uspon ove godine uz predivan vidik sa vrha na gotovo sve planine Dalmacije i Bosne (od naše Promine preko Ličke Plješivice, Kijevskog Bata, Svilaje, Svetog brda, cijelog Velebita, Lišanjskog vrha, Troglava, Velikog Bata, Cincara, velike i male Klekovače, Šator planine, itd itd), a posebno pogled privlači jezero Peruča u dubini. Uz sve to i nove gojze su položile test ;)

 Ante Gverić

foto by: Tom & Ante 

{gallery}novosti/putopisi/2015/uspon-na-krov-hrvatske{/gallery}

FaLang translation system by Faboba